top of page

Moja zgodba

Tina Božičnik, dr. med., specialistka pediatrije, je svojo strokovno in poklicno pot začela v Zdravstvenem domu Maribor. Zaradi lastne izkušnje jo je želja vodila v odprtje zasebne ambulante brez koncesije v Ljubljani. V letu 2021 je prejela dve nagradi, in sicer Moja zdravnica leta 2021 in Moja pediatrinja 2021.

»V otroški posvetovalnici, ki je zame od nekdaj najlepši del delovnega dneva, sem že pred leti opazila, da je lažje najti izvor težave, če sem imela več časa za pogovor s starši in navezovanje stika z otrokom. To je bilo zelo redko, saj je treba na dan pogledati določeno kvoto otrok.« Prek te izkušnje je ugotovila, da sta osebni stik in pristop, ne glede na vse, ključna. Zato se je odločila za odprtje zasebne ambulante, kjer si lahko vzame več časa za posameznega pacienta in se tako njemu, kot tudi celotni družini, popolnoma posveti. 

 

Veliko se ukvarja z dojenčki, ki jočejo, imajo težave z dojenjem, kolikami ali zavračajo lego na trebuhu, ter z motnjami senzorike. Nudi podporo družinam, ki se srečujejo z izzivi vzgoje in razumevanja otrok. Paciente, ki jo obiskujejo, popolnoma razume, saj izhaja iz lastne izkušnje. Tudi sama je mama deklice, ki je imela podobne težave. K sreči je zaradi njenega znanja in dodatnih izobraževanj tekom prvih let hčerkinega življenja uspela težave hitro premagati. Zelo rada pove, da jo je vse, kar ve o pediatriji, naučila prav ona. Njeno poslanstvo je opozoriti na pomen zgodnjega odkrivanja neravnovesja, ki se pri otrocih začne kazati že zelo zgodaj. Je specialistka na področju motoričnega razvoja, “baby handlinga”, avtizma, ADHD-ja in OCD-ja. Opaža porast primerov otrok z motnjo hiperaktivnosti in pozornosti. 

»Zagotovo je število takih otrok večje tudi zaradi boljše diagnostike. Pomembno vlogo pa igrajo tako geni kot okolje, na kar zelo vpliva sodoben način življenja, prepleten s tehnologijo. Ena izmed študij, ki je bila objavljena v American Journal of Medical Genetics, je pokazala, da je od 5 do 15 odstotkov avtizma genetskega, sindromskega. Torej geni igrajo vlogo, igra pa jo tudi okolje. Epigenetika kaže na to, da okolje lahko zelo vpliva na to, kako se obnašajo naši geni.«

 

Po enem letu od odprtja zasebne pediatrične ambulante ima za sabo že vrsto ozdravljenih pacientov, še večja pa je njena čakalna vrsta. Uspešnost njenega zdravniškega poklica se širi iz ust do ust. 

V juniju 2022 je njeno znanje ponesla tudi čez Atlantik, kjer je v sodelovanju z dr. Robertom Mellilom predavala o njeni metodi za dojenčke. 

bottom of page